2020. augusztus 30., vasárnap

az év legmelegebb napja

 20200830 vasárnap

6-kor ébredtem. Az időkép azt jósolta, hogy ma lesz az év legmelegebb napja (36 fok Celsius) és majd csak hétfőtől várható némi lehűlés. Igyekezni fogok, hogy betartsam Emőke lányom levelében írt  gondoskodó intelmeit és ma nem fogok kertészkedni, illetve, hogy kijátsszam a tilalmát, azt még reggel hét előtt teszem, egyébként pedig itt minden adott ahhoz, hogy a legnagyobb kánikulát is el lehessen viselni. A házon (a porotherm téglafalon túl) van 15 cm vastag hőszigetelés, a zsalugáterek megakadályozzák, hogy a nap besüssön a házba és ha még ez sem elég, akkor a klímát is bekapcsolom, amivel vidáman 20 fok alá lehet vinni a házon belüli hőmérsékletet.

Emőke a mai kertészkedést is letiltotta. Ehelyett már reggel hétkor egy nagy locsolást fogok végezni és ezt napközben akár többször is megismétlem, részben azért, hogy a növényzet ki ne égjen, másrészt, hogy a kertben is elviselhető legyen a nagy meleg.

Velem majd a sok folyadék, amit megiszom és a Duna vize fog törődni. A barkácsolás az árnyékot adó kúp alatt és a hűvös istállóban történik majd. A lényeg, hogy a dömsödi ház a legszélsőségesebb időjárási viszonyokra is fel van készítve.

11-kor mértem egy napelem termelést - fogyasztást. A parlagfű miatt általánosan kilátásba helyezett büntető fenyegetése miatt átsétáltam mind a két szomszédos telekre, hogy tudjam, mi vár ránk.

A  Szabó Zsolti féle telek Vízművek átírási papírjait átvittem Gabikáékhoz. hogy tanúként láttamoztassák, mielőtt feladom Zsoltinak.

Kimentem a Dunára. hogy leússzam a napi félórás adagomat. A levegő és a víz hőmérséklete mondhatni ideális volt, de az úszás a hínárok miatt inkább egy hőstett volt, mint kellemes. Nem is értem, hogy ha az elmúlt harminc évben nem volt, akkor most miért van.

Bejövet sok faág feldarabolása és nagy locsolás.

Vacsorára megsütöttem egy darab kolbászt és egy krumplit felkarikázva.

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése