2019. május 12., vasárnap

Készül a diótorta


Kilenckor már rábeszéltem magam a felkelésre. Lemenet előtt, azért még elindítottam egy letöltést, hogy a notebook se heverjen csak úgy munka nélkül.

Manna már korán kérte, hogy engedjem ki.

Az idő szomorkás. Úgy hírlik, hogy egy hűvös hét jön.

Először összetákoltam magamnak némi reggelit, majd kezdődhetett a diótorta készítése. 

Az asztalon kezd rend lenni. A kupac egy részét megettem, egy másik része a (helyére) a szemétbe került.

Kimentem megnézni a veteményest (A jó gazda a szemével hizlalja a disznót).

Leolvastam a villanyórát. A téli hónapok után ismét erősen pozitívra fordult a mérleg a napelemek termelte áram miatt.

Diódarálás és a 10 tojás fehérje, sárgája kettéválasztása és a habverés, miközben a sütőt már előmelegítésre kapcsolom. 
A 10 tojássárgája alacsony fokozaton 25 dkg porcukorral állandó kevergetés mellett fő. Talán ez a legunalmasabb része a diótorta készítésének. 

A fehérjéből készült habot porcukorral tovább verem, majd óvatosan összekeverem a diódarálmánnyal és 15 percre mehet a sütőbe.

A cukorral összefőtt tojássárgája beleállítva a hidegvízbe megkapja az 50 gr margarint és az 50 gr holland kakaót. Kevergetés.

A torta Tésztáját! Amiben egy szem liszt sincs, sütés után hosszában kettévágom és minden oldalát megkenve a csokoládé krémmel, emeletes tortaként egy kis diódíszítéssel bekerül a hűtőbe.

P. Zsuzsi azt találta írni, hogy nincs értelme a további levelezésünknek és én belátom, hogy igaza van. 
Ő szerintem nem csupán elkötelezett, de bigott Fideszes. Ez még nem lenne baj, de amikor én átküldök egy nekem nem tetsző tényfeltáró információt a kormányról, akkor ő arra úgy reagál, hogy ez biztos nincs is úgy és meg kellene hallgatni erről a másik felet is, és amikor az ügyészségi vizsgálat is úgy találja vagy netán a kormány is belátja, hogy úgy volt, akkor arra ő úgy reagál, hogy ezeket a híreket ő nem bírja befogadni, elviselni.

Angol tananyagokat is szoktam átküldeni, hogy neki, a nagylánynak, meg a kislánynak is segítsem az angol tanulásukat, de ez sem jó, mert ennek is van egy szekírozás, számonkérés felhangja.

Neki, ellentétben velem, aki állandóan azon filózom, hogy a saját eszközeimmel és lehetőségeimmel hogyan tehetném jobbá a magyar emberek életét, neki az a véleménye, hogy ez ügyben semmi dolga, Isten majd a saját belátása szerint mindent elrendez.

Ezért én úgy döntöttem, hogy ezentúl sem angol tanulást segítő, sem tényfeltáró anyagokkal nem fogom őt, őket zaklatni, mert csak kizökkenteném a kényelmes komfort zónájából, aminek valóban nem lenne értelme.

A diótorta a szülinapi porcelán tálon bekerült a hűtőbe. Szépségversenyt nem fog nyerni, de Emőke biztosan fog örülni neki és a recept, ami alapján már 15 éve készítem, garantálja az ízét.

A délután megint Mannahívogatással kezdődött.
Már elmúl három óra és Manna reggel óta nem talál haza. Ezt már többször eljátszotta velem, és amikor hétfőn érte jöttem, még neki állt feljebb.

Én már teljesen lemondtam róla és kezdtem pakolászni, amikor egyszer csak megjelent. Gyorsan betettem a hordozókájába és onnan az autóba.

Végül hat óra körül megérkeztünk Gazdagrétre.

Mannát szabadlábra tettem és elkezdtem felvinni a cuccokat.

Áron jókedvűen fogadott és meg is kínált valamilyen chips- szel és egy maga kreálta szósszal, ami nekem nagyon ízlett. Később felhozta Mannát és a piros kosarat is.

Emőke 10 órakor ért haza a néptáncból. Hozott Mannának valami finomságot, elcsomagolta a torta felét és már indultak is Andrással B. Füredre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése