2020. november 21., szombat

Csülkös bableves

 20201121 szombat

Munkaszüneti nap lévén csak 10 óra után ébredtem. Napos, hideg novemberi idő van. Még az időkép is azt mondja, hogy -2 és +6 fok között lesz ma a hőmérséklet.

Igyekeztem minél hamarabb eljutni a piacra, de ilyen hidegben nem merészkedtem rollerrel menni. 

kétszer húszperces séta jót tesz reggeli  torna helyett.

Leadtam Esztikénél az üres tojástartókat, vettem egy üveg selyemfű mézet. A  méznek másfélszeresére felment az ára. A husosnál vettem egy csont nélküli sonkát a tervezett bableveshez és egy kistekercs csípős sütnivaló kolbászt.  Antalnál vettem egy üveg Unikumot, egy nagy tejfölt (talán 3 dcl), két lekváros fánkot és egy kg. asztali sót, a zöldségesnél egy fehérrépát, két sárgarépát és két piros csípős paprikát.

Amennyivel nehezebb lett a kis hátizsákom, pont annyival lett könnyebb a pénztárcám. A  %-os drágulás kb. 10-szer akkora, mint a beharangozott várható nyugdíjemelés. "Magyarország jól tíeljesít!" Hol van az előírva, hogy hétvégén finomakat kell enni?

Hazafele nem a 20 perc volt hosszú, hanem a 6 fok volt hideg.

A házban jó meleg van, az elektromos kazán jól végzi a feladatát, de, hogy könnyítsek a dolgán, begyújtok a cserépkályhába. A sonkát odateszem főni és a ropogó tűz mellett készül a reggeli (sült szalonna és tükörtojás) utána tejeskávé.

Amikor a sonka már majdnem teljesen megpuhutt, bekerülnek mellé a meghámozott feldarabolt zöldségek, a tegnap este beáztatott bab és a maradék sajtos tészta, meg néhány fűszer.

Nagyon kiváncsian megmértem a dióbelet. Hurrá! majdnem 40 dkg. Persze ez azért nem jelent nagy problémát, mert ebből még lejönnek a díszítésre félretett fél dióbelek és ha még akkor is több, mint 35 dkg, akkor legfeljebb marad egy kevés  lekváros palacsinta lekvárjába. Egy jó szakácsnak minden problémát meg kell tudni oldania. Kezdődhet a diódarálás. A teljes mennyiséget ledaráltam.

Amikor a bableves elkészült, az egészben maradt sonkát egy kis tányéron betettem a mélyhűtúbe és csak az apró sonka nyesedékek maradtak a levesben, no meg a füstölt sonka íze. A leves olyan sok lett, hogy néhány műanyag dobozzal el kellett tennem a mélyhűtőbe.

Vacsorára egy nagy tányérral (rajta tejföl) egy szelet pirítóssal be is kaptam belőle.


 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése