2012. június 3., vasárnap

Emő feladta az inkognitóját

Már kora reggel, amíg még nem süt a nap oda, meglocsoltam a paradicsomost. Emő és Áron még aludtak. Főztem két kávét, majd kimentem az istállóba. Befejeztem Emő fiókjának a javítását és be is tettem az autóba. Elkezdtem felújítani az istállóban az eddig eltakart konyhaszekrényt, hogy a finomabb szerszámparkkal egyszer majd beleköltözhessek. A fűnyírásnak megadtam az utolsó lökést. Mire befejeztem a fűnyírást Emő már elkészítette a reggelit. A kúp alatt tálalt és az asztalon minden volt, ami szem-szájnak ingere. Ketten bevittük az istállóba a nagy deszkalapokat. Minden úgy alakul, hogy jövő szombatra már fogadóképes lesz a bázis a 20 gyerek és a szüleik számára.
Oda vittük a nagylétrát a cseresznyefához. Áron felmászott a  tetejére és ott leszedett egy félkosárnyi cseresznyét. Nem készítettünk különösebben ebédet, majd eszünk valami maradékot, de azon megsértődtünk, hogy péntek délután márelfogyott a lacházai pékségben a túrós burek. Ezért azután teljesen saját recept alapján elkezdtünk sütni egy Emő-Gábor cseresznyés túrós bureket.
A kiolajozott tepsi aljára került két réteslap, arra egy réteg kenőcs, amibe vagy 30 szem kimagozott cseresznye. Ezután jött újabb két réteslap, egy kicsit megkenve olíva olajjal majd a kenőcs második fele, benne megint 30 szem cseresznye. Végül a tetejére a maradék réteslap,finoman megkenve olíva olajjal és így be a 180 fokos előmelegített sütőbe. A kenőcs összeállítás elég bizzar, ha meggondoljuk, hogy mindez cseresznyével fog párosulni:

1/2 kg tehéntúró
2 dcl tejföl
2 tojás
6 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál só

Elkészült és bár Áron egy kissé meglepődött az ízén, mert ő édeset várt, amikor bekapta az első falatot, de nekünk nagyon ízlett. Az egyetlen hibája az volt, hogy a legfelső két réteg réteslap külön életet élt  és nem tapadt a burek többi részéhez.
S. Laciék hívtak cseresznye szüretre, de oda csak fél hatra értünk. A cseresznyéjük nem volt olyan finom, mint a mi dömsödi cseresznyénk, de volt mellette csoki torta és az kíváló volt. Már fél hétkor leléptünk, mert Emőt nem dobta fel a társaság. Csak ketten jöttünk haza, mivel Emő kiszállt a református templomnál, de mondta, hogy később jön ő is.

1 megjegyzés:

  1. És az inkognító feladás? Az hogyan történt? Belesütöttétek a burekba?
    M.

    VálaszTörlés