2015. július 9., csütörtök

körte szedés

Reggel Manna bezzeg már hétkor nyomta a fejét, hogy már nem esik az eső, engedjem ki. Lefele menet egy oldalpillantást vetett a tálkájára és egy rövid szemrehányó nyávogással jelezte, hogy az megint üres. 

Kicsit visszafeküdtem és két jégakkuval borogattam a gyulladt duzzanatot a karomon.

Elkezdtem írni Emőke lányomnak a tíz általam javasolt könyv címét, amiről azután hamar kiderült, hogy egy többoldalas levéllé fog hízni.

Az idő ugyancsak lehűlt, de ez egyáltalán nem volt kellemetlen.

Béni és Zoli bácsi hívtak, hogy menjek át egy nagyobb szatyorral és szedjek a tegnapi viharban lehullott apró körtékből. Lett abból két szatyornyi is.

A körteszedés miatt végül nagyon későn került sor a reggelire.

Annyira elfáradtam a körteszedésbe, hogy le kellett egy kicsit pihennem. A pihenés közben olvasgattam Bernard Malamud: Új élet című könyvét és még arra is tellett, hogy egy órácskát vagy másfelet aludjak is.

Felkelve elkezdtem a lehullott körtéket hasznosítani: megmosás egyenként, a két végének a levágása, négy részre vágás és a magház kivágása. Nagyon macerás munka.

Zoli bácsi mindezt sokkal egyszerűbben csinálta. Négy rekeszt teleszedett és azért a pálinka készítőjétől kapott 2000.- forintot. 

Ha én  olyan nagyra vagyok a létrehozott új értékkel és  a megtisztított körte egy kilóját elteszem a mélyhűtőbe, azzal megspórolok 300.- forintot. Norci lányom sokszor mondta: Apa, Te nagyon okos vagy, ezzel nincs baj, de kispályás vagy.

Átmentem Gabikáékhoz. Ferike főzött egy kávét mindhármunknak, beszélgettünk, azután felajánlották, hogy  megnézik, miért nem működik nálam a TV.

Át is jöttek. Én csak unikummal tudtam őket kínálni. Nyomogattak ők szinte mindent a távirányítón, de a TV csak nem akart működni.

Felhívtam Gáspár urat (ő a Dömsödi TV szerelő), de csak az üzenetrögzítővel tudtam beszélni.

Azt gondoltuk közösen, hogy talán nem is Tibcsi állított valamit el, hanem a Satelit és a földi sugárzás átállítása okozhatja, hogy én nem találok egyetlen adót sem.

Miután Gabikáék elmentek, még egy darabig pucoltam az apró körtéket, de azután elegem lett belőle és Mannával elkezdtünk vacsorázni.

Áron telefonált és elmesélte a kalandparkban történteket a Bakonyban. Igyekezett megnyugtatni, hogy a Kaland parkban minden biztonsági berendezés használata kötelező.


Emőke is telefonált. Érdeklődött, hogy van a karom és mit csinál Manna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése