2017. március 5., vasárnap

Csávázott zöldborsó vetőmag


A szombati napsütéses meleg tavaszi idő után, ma visszajött a tél és annyit mondott: „Csak vicceltem.” Hűvös és borongós idő van.

Nincs lustálkodás. ¼ 8-kor kelés, mert jön Mikus úr. Megbeszéljük az éjszakai villanyóra bekötését és a leendő villanybojler telepítési helyét. Sajnos a villanyautó töltéséhez a külső elvételi hely kiépítését nem vállalja, mert azt előírások tiltják. Április közepére ígérte, hogy elvégzi a munkát. ,

A bojler típusának kiválasztásában is segített.

Áron is felkelt, mert elfogyott a kenyér. Kivette a kerékpárt az istállóból és semmi perc alatt, hozott egy vekni nagyon finom friss kenyeret.

Reggelire virslit és tükörtojást sütöttem.

Emőke hívott, hogy időben induljunk el, mert nagy zuhé várható.

Délelőtt látszatra sikerült összeállítanom az őskövületnek számító (1995) LED-es lámpatest tápegységét amihez Gulyás Laci adta a Greatz hídhoz a négy diódát, de valamiért csak 3,5 Volt egyenáramot ad le, ami a LED-eket nem tudja begyújtani. Minden esetre nagyon jót bütyköltem vele.

Délután 1/2 3-ra sikerült odatennem a sütőbe egy régóta a mélyhűtőben pihentetett rakott krumplit.

Ebéd után megjött Levente, de Áron akkor már készülődött, hogy megy Budapestre. Levente elkísérte a buszmegállóhoz.

Nem sokkal később jött Judit. Megbeszéltük, hogy én fogom elküldeni a Rédeyné levelét Németországba. Juditnak is adtam a csávázott zöldborsó vetőmagból. Judittól és Bálint gazdától tanultam, hogy ez mit jelent:
A jó minőségű, garantáltan fajtaazonos zöldség és virág magvakat a magvak kinyerése után kémiai anyagokkal kezelik, csávázzák. Az eljárás célja, hogy a magvak felületén élő, arra tapadó kórokozókat elpusztítsa, így a kelés biztonságosabb lesz.

Csávázott magokkal biztonságosabb a palántanevelés
A csávázásnak azonban van egy sokkal jelentősebb hatása is. Gyakori eset, hogy alacsony hőmérsékletnél és tartósan nedves talajviszonyoknál a magvak csírázása nem indul meg vagy a csírázás leáll, és az elfekvő magvakat, csíranövényeket a talajban élő gombák, baktériumok megtámadják. Ezek a magvak ki sem bújnak a talajból, a talajban elrothadnak. Hiányos a kelés.
A magvak csávázásával ezt a károsodást lehet megelőzni. A csávázás kelésvédő hatása biztonságos termesztést, tervezhető palántanevelést nyújt, ezért érdemes a csávázott magvak használatát előnyben részesíteni.
Vásárlás előtt figyeljünk a lejárati időre!
A magvak tasakjain a növényfaj neve mellett a fajta megnevezése, a mag csomagolásának időpontja, a csíraképesség, minőség megőrzésének (szavatosságának) ideje, valamint a csávázásra használt anyag neve is fel van tüntetve.
Magvetéskor használjunk gumikesztyűt!
A csávázó szereket általában speciális kötőanyaggal ragasztják a magvak felületére, hogy erősen tapadjanak, és a vetés folyamán ne peregjenek le a sima felszínű magvakról sem. Ezt a ragasztó anyagot festik meg élénk színűre, hogy mindenki számára feltűnjön a magkezelés, a vegyszerezés ténye. Védő hatásukat a vegyszerek - általában gombaölő szerek - akkor fejtik ki, amikor a nedves talajban a víz hatására oldódni kezdenek, és a mag körül védő "burkot" képezve megakadályozzák a kórokozók csíranövényhez jutását.
Nedves kézben is már megindulhat az oldódás, ezért vetésüket érdemes gumikesztyűben végezni.)


Még megnéztem a Nagy Gatsby c. filmet, ami annyira megtetszett, hogy elkezdtem keresni a neten, hogy hol tudnám letölteni a filmet és a könyv változatot, akár pdf vagy bármilyen Ebook formátumban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése