2017. március 17., péntek

rántott hal


8-kor keltem. Odakint szikrázó napsütés. Emőke lányom és Áron fiam még szundikáltak. Csak egy szó erejéig keltettem fel őket, hogy van-e valami kívánságuk a piacról. Áronnak nem volt, Emőke pedig Esztike féle túróra vágyott. Ezen felül vettem paradicsomot, paprikát, újhagymát és retket.

A Gazdaboltban vettem egy nagy zacskó palántázó földet és hazafelé beugrottam a patikába, hogy kiváltsam a 0,6-os Fraxiparin receptet, amit a lány hozott. Onnan hazafelé bementem G. Lacihoz egy vödör trágyáért.

Mire hazaértem a gyerekek már felkeltek és készítették a reggelit. Áron is nagyon tüsténkedett, hogy Emőke tudjon nyugodtan a teraszlépcsőn a napsütésben tanulni.

Még reggel előtt elővettem a mélyhűtőből a pontyot, hogy mire készíteném, felengedjen.

Fenséges reggeli volt, sok zöldséggel és gyümölccsel. Utána még készítettem egy banán turmixot, amibe a turmixgép kis műanyag poharát is sikerült beledarálnom. Ettől kezdve csak sűrű hálójú teaszűrőn átengedve lehetett fogyasztani.

A ponty kipucolása és feldarabolása még így is kemény munka volt. Utána minden szeletet gondosan befűszereztem és hagytam, hogy egy rakásban álljanak a fűszerek alatt.

Áron és Emőke elindultak egy közepes kerékpár túrára. Áron azt kérte, hogy a pontyszeleteket csak panírozzam be, de ne süssem ki, majd ezt ők fogják elvégezni, ha hazajöttek.

A Laci bácsitól kapott trágyából és a vásárolt palántázó földből, no meg a tavalyról a cserepekbe száradt földből készítettem egy keveréket és azzal töltöttem meg a palántázó poharakat. El is ültettem bennük néhány magot. Volt közöttük balkon paradicsom. Egy névtelen, majd kiderül, hogy milyen mag és elültettem sütőtök magokat is.

Mire a gyerekek megjöttek a kerékpározásból, már be volt gyújtva a cserépkályhába és az összes halszelet be volt panírozva.

Emőke vállalta a halszeletek sütését, amíg Áron tálalt és megmelegítette a tökfőzeléket és a sztrapacskát körítésnek.

Bár minden egyes szálkával meg kellett küzdenünk, de nagyon finom ebcsora kerekedett belőle.

Vacsora után szabadfoglalkozás, de Emőke Áront átmenetileg eltiltotta a számítógéptől. Előtte meg kell oldania egy füzet oldalnyi algebrai feladatot.

Nekem az lett volna a feladatom, hogy fogalmazzam meg Emőke prezentációját a Mannáról és majd ő lefordítja angolra. Ehelyett rögtön angolul írtam meg, aminek nagyon örült, mert akkor jobban tud haladni az egyetemi dolgozatával.

Begyújtottam Emőke szobájába is. A Jancsi kályha nagyon hamar bemelegítette a szobát.

Emőke még este 9 után felhívta Juditot, hogy van-e kedvük Leventével holnap átjönni hozzánk sztrapacskás ebédre, ami után játszhatnánk valamilyen társasjátékot. Judit még nem heverte ki az influenzáját, ezért abban maradtunk, hogy ő ne jöjjön át, hanem majd mi viszünk neki holnap délben ebédet és majd esetleg csak Levente jöhet át társasozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése