2018. december 14., péntek

Bajai halászlé


20181214 péntek

Nyolckor ébredtem. Jó hír érkezett. A Gazdagréti út 14. alatt (tőlünk 466 méterre, 3 perc)  elektromos töltőoszlopot helyeztek üzembe. Érdemes volt az e-mobinál lobbyznom. Még egy lett Gazdagréten (Rétköz u.27.), de abban nincs az én kezem és különben is messze van, (700 m). Alakul a dolog.

Már elmúlt tíz óra, amikor lementem és azzal kezdtem, hogy begyújtottam a cserépkályhába. Nálunk a központi fűtés modern és még távolról is vezérlhető, míg a cserépkályhához közvetlenül  előtte kell letérdelni, ha valamit szeretnénk csinálni vele, de ezzel együtt egy áldás.

Miközben elkészítettem  a reggelit, elkezdtem alapozni a bajai halászlevet. (Egy kevés füstölt szalonna és apróra vágott hagyma, fokhagyma és piros paprika).

Szerdára az e-mobi meghívott egy tanácskozásra.

A halakat kint a kúp alatt készítettem elő a főzésre. A ¾-énél került bele a gyufatészta. Megkevertem hozzá külön a korhely  adalékot (mustár, tejföl, citromlé), amit majd csak a végén, a belsőségekkel együtt adok hozzá.

Elkészült, fenséges lett. igazán nem tartott sokáig. Kimondott Fast Food. Max 3 óra.
Először azt gondoltam, hogy a hozzávalók beszerzése a bonyolult, de most már látom, hogy az elkészítése 1000x bonyolultabb. Ki  is fogok  ragasztani egy nagy tace pao-t a konyhába.
„BAJAI KORHELY HALÁSZLÉ KÉSZÍTÉSE ITT TILOS! AMENNYIBEN MÉGIS EZT SZERETNE FOGYASZTANI >> IRÁNY AZ ÉTTEREM.

Az Erste Banknak adtam egy módosított megbízást . Emőke havi apanage-át 2019 jan 2.-ától a havi 84.000.- forintról 87.000.- forintra kértem módosítani. Bár Orbán Viktor Varga Mihállyal egyetértve úgy számolta, hogy Magyarországon az éves infláció 2,7% és így is adta a nyugdíjkorrekciót, hogy az megtarthassa vásárlóerejét, én viszont a KSH jelentésével  értek egyet, ami szerint ez 3,5 % és ennek alapján számoltam ki Emőke felé a módosítást.

Egyébként minden évben van egy fél perces konzultációm a gyógyszertárban, hogy az miért van, hogy a 40 éve szedett gyógyszereim költsége egyre nagyobb részét teszi ki a nyugdíjamnak. Ilyenkor mindig azzal hajtanak el, hogy ezt beszéljem meg Orbán Viktorral.

Csak a példa kedvéért, amikor nyugdíjba mentem, akkor ez a véralvadást gátló gyógyszer a havi nyugdíjam 2 %-ába került. Ma ugyanez a 16 %-ába. Ennyit a nyugdíjak értékállóságáról. és akkor egy szót sem szóltam a Magánnyugdíj péztári megtakarításomról, amit egyszerűen lenyúltak.

Este ettem egy tál magam főzte halászlét. Nekem nagyon ízlett.

Később hosszan beszéltem Judit húgommal. Nagyon nehezen él és nagyon elesett. Gondolkozom, hogyan tudnám segíteni.
      



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése