2019. november 16., szombat

kocsonya szezon


9-kor kelés. Az autót lekapcsoltam a töltőről, mert azzal indultam a piacra.

Esztikénél vettem tehéntúrót és zöldséges, fűszerezett túrót a Lánynak, és egy üveg mézet.

A kolbászosnál a szokásos szeletel füstös sonkából vettem néhány szeletet és hozzá egy nagy csípős paprikát, a zöldségesnél két fej fokhagymát, egy csokor petrezselymet, ½ liter körtepálinkát. Ezzel a reggelinek való meg is lett volna. Még kellett hozzá egy vekni szeletelt kenyér.

Nagyon szeretek Dömsödön piacozni.

Elsétáltam még a Burján henteshez, ahol kértem 40 dkg darált húst, egy kis szeletelt sonkát és kocsonyának való sertéskörmöt, bőrkét, fülét, farkát.

Hazaérve derült ki, hogy nincs itthon sárgarépa és gyökér, pedig a kocsonyából az sem hiányozhat. Visszaindultam a piacra, de immáron az e-scooterrel. A kormányoszlopra szerelt kis kosár jól vizsgázott.

Először egy kis reggelit dobtam össze, hogy legyen türelmem készíteni a kocsonyát. (Ham and eggs és tejeskávé.

Most, hogy a reggeli is megvolt és minden megvan hozzá, kezdődhet a nagy főzőcske. 

A nagy rozsdamentes fazék alján, egy kis zsiradékon megpirítom üvegesre a hagymát, pirospaprika és felöntöm sok vízzel.

Belekerül a sok köröm és az egyebek. Volt közöttük olyan, amelyiket még itthon is szét kellett ütni. Só, szemes bors, feldarabolt fokhagyma és kezdődhet a lassú főzés.

Közben megpucolom a sárgarépát és a gyökeret. Felvágom apróra a petrezselymet.

Három óra főzés után, kilopok belőle 3-4 merőkanál levet, mert abban fog készülni az ebéd (a tejfölös kolbászos krumplileves, de helyébe kerül friss víz és belekerülnek a zöldségek is. További fél-egy órai lassú főzés.

Az ebédre tervezett krumplileves krumplija és a karikákra vágott debreceni már előízesített lében kezd főni. Ehhez már csak egy kevés olajon dinsztelt vöröshagymás, fokhagymás rántás készül liszt és tejföl hozzáadásával és ebbe is belekerül egy csokor apróra vágott petrezselyem.

A nagy fazék kész kocsonya a bejárati ajtó előtt várja, hogy lehűljön és valaki leszedje a tetejéről a megdermedt zsírt, miközben Manna is és én is ebédelünk.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése