2013. július 1., hétfő

zöldbab

Reggeli után megkérdeztem Bénit, hogy mit javasol ültetni a learatott zöldborsó helyére. Ő zöldbabot javasolt, de csak azután, hogy teljesen kitakarítottuk és egy picit megszórtuk péti sóval.

Elgurultam a Gazdaboltba és vettem kis kapát, de nyél nélkül, mert ami nyéllel volt szerelve, az soha nem látott szakembert. Vettem még egy zacskó vetni való zöldbabot, egy kis zsák péti sót és damilt a szegélynyíróhoz.

Visszatérve legelőször nyelet készítettem a kis kapához. Erre a célra tökéletesen megfelelt egy kb.3 cm átmérőjű diófaág, amit még a Zoli bácsi dobott át, Möci meg reklamált, hogy ilyen szemeteket, miért nem dobok ki.

A családom segített a  volt zöldborsó föld rehabilitálásában. Möci szedte ki a gyomokat, én kapáltam, Áron pedig gereblyézett és  így hárman hamar rendbe hoztuk a leendő zöldbab kb. 8 m2 ágyását. A továbbiakat már szívesen  egyedül is. Megszórtam egy kevés péti sóval és azt újra elgereblyéztem. A kapával készítettem két hosszant árkot. Az egészet vékonyan megpermeteztem vízzel, majd következett a vetés. A babokat betakartam és az egészet alaposan meglocsoltam. Hiába volt fárasztó a munka, nagyon élveztem, mert számomra ez maga a csoda, hogy most már csak víz és napfény kell hozzá és minden egyes babszemből egy egész zöldbab bokor nő ki, sok-sok hüvely zöldbabbal.

Amíg én ültettem, addig Möci elindította a nagymosást. Reklamált, hogy neki útban van a régi rokkant Energomat mosógép, ezért felhívtam a fodrász fiát, hogy pattintsa el egy tízesért és felezzünk. Szerintem az is jól jár, aki megveszi, mert 10.000.- ért kap egy  - igaz, hogy öreg -, de hibátlanul működő mosógépet, csupán az egyik kitört görgőlábat kell kicseréltetnie.

Ebédre Möci feltálalta a tejfölös zöldséges krumplileves és a tiramisu maradékát. Nagyon finom, igazi nyári kaja volt.

Délután szerettem volna füvet nyírni, de Möci más feladatokat adott.

Régi bevált kedvtelésének engedve elkezdett kotorászott a múltamban, ami mindig megrontja a közöttünk uralkodó hangulatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése