2015. szeptember 20., vasárnap

töltött cukkini

Nyolc óra után ébredtem és azonnal hozzákezdtem a reggeli készítéséhez, de úgy, hogy ne együnk olyan sokat, hogy csak késő délután kerüljön sor az ebédre. Csak egy kis virsli, újhagyma, paradicsom és paprika került az asztalra. Csak Áron kedvéért került néhány szelet bundás kenyér az asztalra.

A reggeli után Nóra nagyit is befogtam az alma összeszedésébe. Külön kosárban gyűjtöttük a teljesen épeket és nylon zacskókba a komposztáló gödörbe valókat.

Áront nehéz volt rábeszélni, hogy ne olvasson, hanem egy fél órát gyakoroljon a zongorán, doulingozzon és az egyéb feladatain felül segítsen az almaszedésben.

Én befejeztem az utca fronton a fűnyírást.

Már lassan dél van, amikor hozzá tudtam kezdeni a várva várt töltött cukkini készítéséhez. A nagyi csodálkozva nézte, hogy a tervezett ebéd milyen macerás. Be is fogtam a töltelék kevergetésébe. Az összetevőket fokozatosan szállítottam, Nóra nagyi pedig egyre csak azt kérdezgette, hogy neki meddig kell ezt kevergetnie.

Hát ez bizony hosszadalmas. A cukkinit már korábban vékony csíkokra felszeleteltem és besóztam. Az apróra vágott húsos császárszalonna, hagyma, fokhagyma olíva olajon alacsony lángon sütögetve, amihez fokozatosan szállítottam az apróra vágott paradicsomot, újhagymát és a négyféle sajtot (mozarella, penészes kék-sajt, trappista és fetasajt).
A kevergetés közben kellett fűszerezni oregánóval, sóval, borssal, petrezselyemmel, kakukkfűvel, bazsalikommal.

Csak utána kerülhetett sor a sütő előmelegítésre és a töltelékek begöngyölítésére. A sütés maga csak 20 percet vett igénybe. A végterméknek nagyon nagy sikere volt. Unikumot már csak Nóra nagyi ihatott. Áron és én már csak szamóca szörpöt ihattunk.

A tervezett ½ 4-es induláshoz nagyon összeszedetten kellett készülődnünk. Újabb alma összeszedése után még nagyon sok maradt a földön.
½ 5 után nem sokkal tudtam kitenni Áront a vasárnapi angol órára. Akkor azt ígérte, hogy legkésőbb ¼ 8-ra hazajön  (az angol óra 5-től 6-ig tart). Kérésemre vitt fel húsz szem almát is. Mondanom sem kell, hogy az angol cuccait annak ellenére nem vitte fel, hogy arra csak négyszer figyelmeztettem.

Onnan hazavittem Nóra nagyit és neki is sikerült egy nagyobb adag almát adnom. Nóra nagyi többször is elmondta, hogy milyen jól érezte magát ebben a három napban Dömsödön.

Hazajövet átadtam Emőkének Mannát és egy kosárnyi almát, majd elindítottam egy adag nagymosását. Utána mindent felhordtam az autóból.

Áron a ¼ 8-as ígérete ellenére csak 8-kor jött haza és megfeledkezett a holnapi ebédbefizetés pénzről, ami miatt csak ½ 9-kor tudtam lemenni az ATM-hez, hogy kivegyek egy kis pénzt.

Áront beküldtem a fürdőkádba, megírtam a mai napon történteket és közben megnéztem az M1-en a híradót.

Tíz óra előtt pár perccel benéztem a szobájába, hogy rendben alszik-e. Még olvasott, kértem, hogy most már oltsa el a villanyt és aludjon. Vita, szó szót követett, majd Áron olyan gorombaságra ragadtatta el magát, hogy elvettem a könyvét és eloltottam a villanyt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése