Nyolckor napsütéses
reggelre ébredtem. Az idő hűvösre fordult, ebből már nem lesz nyár, hacsak nem
vénasszonyok nyara.
A félretett tarjára
ütöttem egy tojást és mellé egy tejeskávé, ez lett a reggeli.
Mielőtt még megjött
volna a mosogatógép szerelő, elgurultam a vegyesboltba, hogy vegyek üvegeket a
lekvár befőzéshez. A vegyes boltban elfogyott, a Gazdabolt pedig ma szünnapos,
majd holnap. Egy nagy rozsdamentes fazekat azért vettem, és ha lesz hozzá
érkezésem, akkor ma el is kezdem a lekvár befőzést.
Megjött a szerelő és
hamar megállapította, hogy a mosogatógépben a két forgó, spriccelő kerék
nyílásai vannak eltömődve és emiatt se forogni, se spriccelni nem tud. (Ez
a forgó lapát egyébként a magyar tudósnak Segner János András találmányának a Segner keréknek
köszönheti a forgását.) Ezeket akkurátusan kitisztogatta, kért 2500.- forintot
és azt mondta, hogy most már működni fog. Közben állandóan figyeltem, hogy mit
és hogyan csinálja, hogy legközelebb én is meg tudjam csinálni.
Délután elkezdtem a
császárkörte lekvár készítését. Hát nagyon macerás egy meló. Ha ebből kellene
megélnem éhen is halnék. Este ½ 11-ig tartott a művelet és akkor még nincsenek
megtöltve az üvegek, amiket Judittól kaptam kölcsön, amíg nem veszem meg a
mienket. Az első buktató a császárkörte megmosása után a magház és a sérült
részek eltávolítása valamint a felkockázás.
Valami azt súgta
nekem, hogy még egyszer el kellene olvasnom a leírását, hátha azt írja, hogy a
mosdatás után hámozzuk meg a körtét. Elolvastam, valóban azt írta. Mekkora
marhaság. Ha amúgy is megmosom, miért kell még meg is hámozni. A görögdinnyét
sem mossuk meg, csak megesszük, ami belül van. A tojást sem mossuk meg csak
felütjük és máris mehet a serpenyőbe vagy a palacsinta tésztába, sőt egyes
elméletek szerint nem is szabad megmosni, mert akkor a külső felületén lévő
baktériumok bediffundálódik a tojás belsejébe.
Fogadni mernék, hogy
Szentgyörgyi Albert professzor úr tanai szerint kimondottan megtiltja, hogy a
császárkörtét meghámozzuk, mert akkor igen értékes tápanyagokat hagyunk
veszendőbe.
Mire a hét üveg a
dunsztolóba került, már nagyon késő lett. Nem is tudom, hogy miért van, - lassan
a 80 fele közeledve - arra szükségem, hogy bizonyítsam, én még fahajas, mézes,
citromos, vaníliás császárkörte lekvárt is tudok készíteni, arról nem is
beszélve, hogy egy kétórás előadásom tiszteletdíjából ennek a mennyiségnek a
százszorosát is megvehetném.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése