2018. november 28., szerda

Készül a torta


Reggel megvártam, hogy Áron elinduljon az iskolába és csak utána keltem fel.

Kényelmesen elindultam Dömsödre és az már előre be volt kalkulálva, hogy a mai brushupot ki kell hagynom, mert az csak egy ámokfutás lenne, ha onnan sötétben indulnék el és még utána kellene megsütnöm Áron születésnapi tortáját. Ott minden elő van készítve, ha délelőtt elindulok,akkor délután kényelmesen meg tudom sütni a tortát.

Így is tettem. Még arra is volt időm, hogy a TESCO-t is útbaejtsem.

Dél körül megérkeztem és azonnal hozzákezdtem a torta készítéséhez. Abban már elég nagy gyakorlatom van, hogy mindenre egyszerre figyeljek.

Kezdődik a tíz tojás szétválasztása. A tíz sárgája megy a duplafalú (a két fal között) vízzel töltött fazékba, a tíz fehérje pedig a habverő tálba.

A kis fazékba a sárgájához belekerül a 25 dkg porcukor és alacsony fokozaton félpercenkénti kevergetés mellett melegszik.

A sütő (180⁰C, alsó-felső légkeverésre bekapcsolva) melegszik, miközben a fehérjéből kemény habot verek, majd ez ismegkapja a 25 dkg porcukrot és ezzel tovább verem.

A kerámia bevonatos tepsi megkapja a sütőpapírját.

A porcukros fehérje habba beleöntöm a 35 dkg diódarálmányt és nagyon finom mozdulatokkal, - hogy a hab ne törjön   összekeverem.

Utána az egész massza bekerül a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Elegyengetem  és mehet a sütőbe. Az időpont feljegyezve.   

A sárgáját közben félpercenként kevergetve, hogy kicsit befogadja a porcukrot. További kevergetés mellett megkapja az 5 dkg margarint és az 5 dkg holland kakaóport és készen van a máz is.   

Mire a mázat visszahűtöm, megsült a torta „tésztája”.

Most már csak darabolás, mázzal bekenés, emeletezés és a dióbéllel való díszítés van hátra és a porcelán tortatálon mehet a hűtőbe. 
      




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése