2020. március 5., csütörtök

A 22-es csapdája

20200305 csütörtök

Úgy gondoltam reggel, hogy felteszek egy adag csuszának való tésztát sós vízben főni és amíg az fő, leszaladok egy palack tejért.

Vettem még egy doboz tojást is és meg is lepődtem, hogy a tojásnak 30 %-kal magasabb az ára, mint amennyi tavaly ilyenkor volt.

Amikor a méz ára ment fel a duplájára, akkor azt mondták ennek okáról a méhészeket kérdezzem meg. Tegnap amikor a patikában a rendszeresen vásárolt gyógyszer csomagomról kérdeztem, hogy-hogy 30 ezer, nemrég még csak 15 ezer forint volt, azt mondta a gyógyszerésznő, ezt agyógyszergyáraktól kérdezzem meg. A tojás végett most tyukokat kérdezzem?

Nem, én a legszívesebben az illetékest kérdezném meg, hogyan is van ez a 2,8 %-os nyugdíj emeléssel? Hogyan biztosítja ez a nyugdíjak vásárlóértékének a megőrzését? A hivatalos magyarázat úgy szól, hogy mindeközben a tartós fogyasztási cikkek, mint például a nagy-képernyős HD minőségű lapos TV ára nem nőtt annyival.

Ezzel az a baj, hogy a nagyanyám 90 éves korában már nem cseréli le a 40 évvel ezelőtt vásárolt kis képernyős TV-jét, amit akkor vett 12.000.- forintért, ami akkor is sok pénz volt, de összespórolta, mert megtehette, de ma már a kis nyugdíjából nem telik egy ilyen drága TV-re, mert krumplira és gyógyszerre megy el a nyugdíja és inkább korán fekszik le, csakhogy ne kelljen felkapcsolni a villanyt, mert arra már nem telne.

Gyorsan meg is jártam a bevásárlást és a főtt tésztára rátettem a maradék tejfölös túrót és még egy kis sült szalonna is került a tetejére.

Tulajdonképpen jól élünk, én csak a kisnyugdíjasokat sajnálom.

Utána busszal bementem a Fundamenta Lakáskassza Ügyfélirodába. Ott azután volt a bürokráciának nagy 22-es csapdája.

Emőke lányomnak csak úgy tudom megvenni hitel segítségével a lakókonténert, ha előbb a hatóság kiadja rá a lakhatósági engedélyt és a Ráckevei Földhivatal azt lakóingatlanná nyilvánítja. De amíg nincs pénz, addig nincs lakókonténer, nincs mire kiadni a papírokat.

A hitel ügyintéző kisasszonynak az volt a javaslata, hogy addig kérjek valakitől két millió forintot kölcsön. Így működik  nálunk egy Fundamenta hitel.

Vacsorára vettem egy fél grill csirkét a "Szomszédok"-ban, a kis kínaiban pedig egy adag csípős savanyú levest és egy adag illatos omlós csirkefalatokat sült tésztával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése