2020. október 15., csütörtök

Kis hiba a fűtésben

 20201016 péntek

Még csak hajnali három óra van, de már rájöttem, hogy Zaka Dominikának van igaza, aki nem engedte be sem a civilizációt, sem a technikát a jurtájába. A legegyszerűbb vályogházzal, amiben csak egy kemence meg egy mécses volt, még nem volt semmi probléma. Akkor kezdődtek a bajok, amikor a házba betolakodott a technika. Elsőként a petróleum lámpa váltotta le az olajmécsest és attól kezdve nem volt megállás.

A Dömsödi ház már olyan korszerű, hogy szinte minden nap elromlik valami. 

Tegnap késő este leállt a fűtés. Az, hogy mindenhol kihűltek a radiátorok, talán fel sem tűnt volna, ha délután, amikor megérkeztem, rögtön begyújtok a cserépkályhába, ami mostanra már ontaná a meleget. 

Az első kézenfekvő gondolatom az volt, hogy elmúlt éjfél, már péntek van és biztos  a termosztáton péntekre más érték van beállítva, mint a hét többi napjaira, de nem. Minden jól volt beállítva, sőt a termosztát azt is jelezte, hogy azt az utasítást adta az elektromos kazánnak, hogy fűtsön. Megnéztem a kazánt, látom, hogy nem égnek a fényei. A házon belüli kismegszakítók közül egy sincs leoldva. Nos akkor ki kell menni a villanyóra szekrényhez, hogy ott mi a helyzet. Az első gyanús jel, hogy, amikor bentről bekapcsolom a külső terasz világítást, hogy kint ne botorkáljak a sötétben, az sem világított. A kézi LED lámpát már egy ideje nem találom, mert Hunor nem hozta vissza. 

Eljutok a sötétben a villanyóra szekrényig és ott végigtapogatva megtalálom azt a kismegszakítót, amelyik leoldott. Ez az első villanyszerelési hiba: miért nem alacsonyabb érzékenységű megszakítók vannak bent a házban, mint kint. Visszakapcsolom és minden működik. A második villanyszerelési hiba a helytelen teherelosztás volt. 

Két ilyen nagy teljesítmény felvételű fogyasztót, mint a kazán és a villanytázhely főzőlapja, nem lenne szabad, hogy egy közös biztosítékról üzemeljen. Ez biztosan akkor oldott le,amikor a debrecenit sütöttem. 

Béni áthozta a hatos rekesz szódát. Ne felejtsek el bedobni 420.- forintot. Kérdezte, hogy szedhet-e zöld almát, mert az almapálinkához a birsalma mellé kell egy jis zöld is.

Ma csak délre készült el az első kaja. Paprikás abált szalonnára ütöttem egy tojást.

Norcikámnak a 45. születésnapja előestéjén elküldtem a gratulációmat.

Vacsorára megettem a csülkös bableves utolsó részét. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése