2016. november 19., szombat

Ismét csülkös bableves


Reggel nyolckor keltem volna, ha ½ 6-kor Manna nem szekíroz, hogy ő ki akar menni. Kiengedtem és próbáltam visszaaludni.

8-kor azután végleg felkeltem és készülődtem a piacra. Áront nem is próbáltam meg felkelteni, de ő azért félálomban kiadta az ukázt: „Azt hiszem nincs itthon tojás, ne felejtsd el és vegyél azt is.” Ha már kicsit ébredezett, gondoltam, megkérdezem, mit készítsek ebédre. Áronnak mindegy, ezért egy csülkös bablevesben maradtunk.

A piacon a parancsnak megfelelően vettem egy füstölt csülköt, egy zacskó tarkababot, egy kis doboz csípős paprikát, húsz tojást, egy csokor újhagymát és egy kiló céklát. Ez utóbbiról még fogalmam sincs, hogyan kell megfőzni és eltenni télire, de majd megkérdezek valakit, aki tudja.

A piacon végezve odakanyarodtam Imréék boltjába, hogy Imre vessen egy pillantást a Gabikáéknak hozott nyomtatóra, hogy ha majd kell hozzá tóner, akkor tudja a pontos típusát.

Amint hazaértem, a csülköt odatettem a nagy fazékba főni és elkezdtem készíteni Áronnak a reggelit. Az enyémet a tejeskávén kívül csak tálalni kellett, mert én egy tányér kocsonyára vágytam. Áron bundáskenyeret kért, neki azt csináltam.
Átvittem Gabikáékhoz az OKIpage ex-14 lézernyomtatót, de az installálását feladtam, mert a számítógépe olyan tetű lassú, hogy nem akar elindulni rajta semmi. Megnéztem a belét és kiderült, hogy mindössze 2 GB RAM van benne. Kértem, hogy az Imre a jövő héten egy kicsit hizlalja fel a gépet és akkor a következő hétvégén ráteszem a printer drivert.

Amikor már úgy ítéltem meg, hogy a csülök már majdnem teljesen megfőtt, akkor kivettem és feldaraboltam. Visszatéve a fazékba, már a babbal és feldarabolt zöldségekkel és a sok fokhagymával együtt főtt tovább. A végén már csak a csipetkét kellett belecsipegetnem.

Áron csak mérsékelt elánnal tanult, de inkább csak tanulgatott.

A délután azzal telt, hogy a Gyöngyivel egyeztetve, Emőkével szerveztük, hogy mikor kezdjünk a Nóra nagyi lakásának a kipakolásához, mert a leendő bérlő állítólag már vasárnap este ott szeretné álomra hajtani a fejét, de még nem mondott egy biztos igent.

Emőkével azt beszéltem meg, hogy vasárnap reggel elindulunk haza és akkor délelőtt elhozzuk a személyes holmik nagy részét.

Késő délután került volna sor a csülkös bableves ebédre, de kiderült, hogy ahhoz még el kell menni a Dobos ABC-be tejfölért. Ha már ott voltam, akkor vettem egy csomag szeletelt kenyeret is.

A bableves nagyon finom lett, Áronnak is ízlett.

Kaja után szétdobozoltam a maradék bablevest és a felszabadult lábasban elkezdtem főzni a céklát. A recept oldal, kezdetnek csak egy kis sót és almaecetet javasol a főzővízbe. Egy órai főzés után meghámoztam, feldaraboltam és két üvegbe téve felöntöttem forrásban lévő cukros köménymag főzettel, majd takarók alá tettem dunsztolódni.

A két nagyobb doboznak még befoltoztam a fenekét, hogy holnap azt is tudjuk majd használni a cuccok költöztetésénél.

Korán lefeküdtünk, mondván, hogy holnap korán kezdődik a nap, mert reggel el kell kezdenünk a Nóra nagyi lakását kipakolni.

Emőkének megígértem, hogy amint megtudok, valami biztosat azonnal hívom és ha nem, akkor az azt jeleni, hogy csak hétfőn pakolunk.

Áron nem vette a lapot, mert még 11 óra után is világos volt nála.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése