2018. szeptember 22., szombat

A fűtés túlbiztosítva


20180922 szombat

Már majdnem kilencre járt amikorra kiértünk a piacra. Vettem tejet, tojást, sütni való sonkát a reggelihez és 60 dkg zöldbabot, mert a tökfőzelék Áronnál a legutóbb nem jött be.

Hazafele beköszöntünk Judithoz. Éppen készülődtek Budapestre, de azt igérték, hogy holnap átjönnek.
 
A reggelihez előkészítettem az alapanyagokat, de magát a reggelit Áron készítette és amíg az készült, megpucoltam a zöldbabot. A rántottát pont olyan lágyásra készítette, ahogy én azt szeretem.

A www.idokep.hu mára 14⁰C és 17⁰C közötti hőmérsékletet jósol. A ház belül ennyire még nem hűlt le, de, hogy ne is tegye, arra gondoltam, hogy egy kicsit befűtök.

Első lépésként (A terv) beállítottam a termosztátot, hogy az indítsa el a központi fűtést. Közben begyújtottam a cserépkályhába (B terv) és az majd egy idő után tehermentesíteni fogja a gázkazánt. Hátra van még tartaléknak (C) az inverteres klíma, a szaunáról és a sütőről, no meg az emeleti Jancsi kályháról nem is beszélve. Ez utóbbi hármat (D,E,F) csak akkor szoktuk használni, ha reggel, amikor tervezzük, hogy délután lejövünk és leérkezve konstatáljuk, hogy én reggel Budapestről távvezérelve elfelejtettem bekapcsolni a kazánt és a házban 10⁰C van, mert a többi módszerrel csak több óra alatt lehetne elérni az élhető hőmérsékletet. Azt azért meg kell jegyezzem, hogy amikor épült a ház, az első bútordarab a cserépkályha volt, mert a felsorolt (A,B,C,D,E,F) módok közül csak a (B) cserépkályha az egyedüli, amelyik akkor is tud működni, ha nincs áram, a többi nem. Az elmúlt 25 év alatt olyan, hogy (G) a szomszédban kellet volna aludnunk vagy (H) vissza kellett volna mennünk Budapestre, még egyszer sem fordult elő.
A zöldbab főzelék finomra sikerült. Sült kölbászkarikák kerültek rá. Áronnak is nagyon ízlett.
A cserépkályha egy idő után úgy onttta a meleget, hogy egy idő után a termosztát kikapcsolta a központi fűtést
.
Sajnos Áront még éjjel  ½ 1-kor sem sikerült rávennem, hogykapcsolja ki a számítógépet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése