2018. szeptember 18., kedd

Én lettem Jozsó Tourist Guide-ja


20180918 kedd

Amikor Áron csak 7:28-kor lép ki a lakás ajtaján, olyankor izgulok, hogy a nagy sietségben, nehogy baja essék és napközben alig merek felmenni az Apáczai oldalra, hogy nem késett-e el.

Úgy tűnik, hogy egy hete kicsit elkapkodtam a TESLA részvényeim eladását. Ma 60 $-ral többért tudtam volna eladni, de hát ez mindig benne van a pakliban.

Ha már se a levelező rendszeremben, se a híroldalakon nem találok semmi érdekeset, akkor kimegyek a konyhába és készítek magamnak reggelit.

András futára felhívott, hogy holnap délelőtt ½ 9-kor tudnánk a Renault Scenic adás-vételi papírjait a  Baumgartner-nél kitölteni és aláírni, hogy végre pontot tegyünk a Renault-os autós korszakom végére.

A. Gáborral délután ½ 3-ra kaptunk időpontot Gablini úrtól a PowerBank javaslatunk átadására.

Gablini úr átvette ugyan az általunk leírtakat, de nem volt különösen fogadóképes az ötletünkre. Neki ahhoz még egy időnek el kell tenie, hogy rájöjjön, ez egy üzleti szempontból is jó ötlet.

Hazafele bementem a Bookline.hu Rákóczi úti üzletébe. Az online  megrendelt könyv várhatóan a jövő hétfőn lesz átvehető.

A Kazinczy utcában (buli negyed), betértem abba a foghíj telekbe, ahol egymás hegyén-hátán állnak a különféle kajákat kínáló lakóautók. Én egy sült édesburgonyát (talán csicsóka) rendeltem csípős majonézzel. A kaja annyira finom volt, hogy nem volt szivem egyedül megenni és a felét hazavittem Áronnak.

Áron már négykor hazaért. Beszámolt a biosz 4-eséről, de a matek 2-esét a Kréta oldalról kellett megtudnom. 

Rögtön nagykupit csinált a szobájában és a kupac tetején leült Internetezni.

A mosogatógépet még hajlandó volt kirámolni, de a smaragdfának már nem volt kedve vizet levinni, hiába kértem.

Jozsónak elküldtem a tanácsaimat, hogy a kiküldetése alatt miket nézzen meg Berlinben, de főleg Potsdamban.

Engem Berlin nem túlságosan nyűgözött le. Se a Brandenburgi kapu, se a FernsehTurm, amire pedig minden turista felliftezik, mert a fenti presso forog és onnan egész Berlin látható.

Viszont az Alexander Platzon minden alkalommal – akkoriban havonta jártam munka ügyben az NDK-ba – betértem abba a kis vendéglőbe, ahol lehetett szoljanka levest enni.

Ami engem nagyon megérintett az a Potsdamban található Sanssouci (ejtsd szanszuszi) kastély francia szó és azt jelenti "gond nélkül". Erre persze rá kell áldozni legalább egy fél napot, mert maga az út vonattal - ahogyan emlékszem- majdnem egy óra, de a kastély egy életre szóló élmény, annyira tetszett, hogy már többször is odamentem. Valamelyik francia nagy kutya (talán Frigyes) építtette és oda is költözött.

Potsdam maga arról híres, hogy a második Világháború után a győztes hatalmak góréi (Sztálin, Churchill és Roosevelt) ott írták alá a Potsdami Egyezményt. 

Számomra viszont az a kertben lévő félkör alakú kő pad volt a legemlékezetesebb, amiben a góré és a titkos barátnője a két végén ülve úgy tudtak oldalvást súgva egymással kommunikálni, hogy azt senki más nem hallotta. Magam is kipróbáltam, kurva jó. 

Amerikai és Japán szakértők ugyanebből a kőből mm-re ugyanezt megépítették NewYorkban és Tokióban és ott mégsem működött.

A fizikusokés az akusztikusok ma sem tudják, hogy ez miként működik.

Vacsorára Áron a csicsókát választotta, nekem pedig a körömpörit melegítette meg.
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése