2020. május 9., szombat

Diótorta Emőkének

20200509 szombat

Korai ébredés után elővettem egy régebben letöltött Jane Austen könyvet (Lady Susan). Nehezen állom meg, hogy ne forduljak a szótárhoz, de az nagyon lelassítaná az olvasást.

3/4 9-kor gurulás a piacra.

Először veszek fel némi kézpénzt, mert kedden jön a futár kicserélni a túl kis teljesítményű akkumlátort, ami garanciában ingyenes, de hozza a második 4 Ah-ás Li-Ion akkumlátort, ami 26.990.- forint.

A piacon először odaadtam Esztikének az üres tojástartókat.

Vettem egy bogyiszlói paprika- és két paradicsompalántát, egy csomag újhagymát, egy unikumot, kakaót, két csomag porcukrot, és egy duplafalú lábast. Mindjárt könnyebb lesz hazacipelni a pénztárcát.

Itthon nagy reggeli (két szelet bundás kenyér, rajta sült császárszalonna és ketchup, mellé újhagyma, fokhagyma és csípős paprika, utána tejeskávé.)

Kimentem elültetni a két paradicsom palántát.

Tőlem ne várja senki, hogy meggyőzzem, ez milyen gazdaságos tevékenység, mert a matek nem jön ki sehogy sem. Nem minden a pénz, talán a hobbi meg az egészség, az megéri.

Még az egy bogyiszlói palántát is elültettem és végleg nincs kibúvó, kezdődhet Csajkovszkíj: Diótörője.

Rövid pihenéssel erőt gyűjtök a diótöréshez. Holnap lesz Emőke szülinapja  és szeretnék neki diótortát sütni.

Délután 1/2 5-re megugrottam a második akadályt, darálásra vár a receptkönyv szerinti 35 dkg dióbél. Persze innen még hosszú az út a diótortáig.
Most ledarálom a diót és utána készül a 10 tojás fehérje felverése + porcukor és a darált dió. A sárgája is megkapja a cukrot és a kakaóport. A kotyvasztás nagy odafigyelést igényel.
A kritikus pillanatban kiderül, hogy nincs itthon sütőpapír. A szembe szomszéd azonnal kisegít. nem ragozom tovább ez Dömsöd.

Most 180 fokon sül a diótora. a kenőcs pedig várja, hogy rákerüljön.
A jobb széle egy kicsit megégett, de a többi ép maradt. Majd ha kihűl felvágom három csíkra és ellátom a kenőccsel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése