2013. január 12., szombat

Áramszünet

Reggel 1/2 7 tájban arra ébredtem, hogy hidegebb van, mint amikor lefeküdtünk. Amikor elindultam lefelé, hogy megnézzem mi a probléma, akkor gyanús volt, hogy a világítótestek nem égnek teljes fényerővel. Hamar rájöttem, hogy a fűtés éjjel leállt, mert a hálózati feszültség közel sem érte el a 230 V-ot. Azonnal felhívtam a Dömsödi ELMŰ-t. Az ügyintéző azzal fenyegetett, hogy a beszélgetésünket rögzítik és ha nem a hálózattal van a probléma, akkor fel fognak számítani 4680.- kiszállási költséget. Amikor egy negyedóra múlva újra felhívtam őket, miután alaposan megnéztem a kismegszakítókat, hogy nincs-e ott valami hiba, bejelentettem, hogy a telefon beszélgetésünket az okos telefonom rögzíti és amennyiben fél órán belül nem hárítják el a hálózati hibát, akkor kártérítési igényt fogok bejelenteni. Közben átjött Béni bátyám és a Zoli bácsi is, hogy náluk sincsen áram. Megnyugtattam őket, hogy mi már beszóltunk és hamarosan újra lesz áram. Gyorsan begyújtottam a cserépkályhába, ami nagyon egyszerű volt, mert a tegnapi tűz még ki sem hűlt benne.
Elszaladtunk a piacra, vettünk sütni való szalonnát, tojást és egy csomag újhagymát. A Dabi vegyesboltban vettünk egy fél kárpát kenyeret és rohantunk vissza, nehogy az legyen a probléma, hogy minket nem találtak otthon. Az áram már nem hogy alacsony feszültségű lett volna, de egyáltalán nem volt. Ebből arra következtettünk, hogy most folyik a hiba elhárítása.
Áron csinált egy nagyon jó tüzet a kúp alatti hússütőben, én pedig előkészítettem a rántottához a nyersanyagokat és egy kis lábasban a tejet. Nem hagytuk magunkat, a rántotta megsült, a tej felforrt a tüzön és már reggelizhettünk is. Közben visszajött az áram és elindult a fűtés is.
Nemsokára saját Elektromos Művekkel fog üzemelni a ház, és ha még akkor is ki leszünk szolgáltatva a Dömsödi ELMŰ-nek, akkor az on Grid (hálózatra táplálós) rendszer egy részét sziget üzeműre fogjuk átállítani.
Ebédre megettük a tegnapi nyugger kaját és a Möci készítette csirkepörköltöt. Ráadásnak készítettem sült csirkeszárnyat spéci bundában.
Délután amíg Áron a leckéjét írta, egy kicsit bélyegeztem. Áron felhívta Csabit, hogy Boldog Szülinapot kívánjon neki.
Norci írt, hogy küldjek ki neki néhány könyvet, s diavetítőt és filmet hozzá, mert a Janka már nagyon vágyik rá. A könyvcímeket nem tudta ugyan megmondani, de lefotóztam a gerinceket és abból már tudott válogatni.
Áron azt javasolta, hogy vacsi után kapcsoljuk be a szaunát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése