2013. december 28., szombat

Kocsonya

Későn ébredtünk, irány az igazi Dömsödi piac. Möci  mára eleresztette magát, mivel a szilveszterre is úgy kell készülnünk, hogy addig már nem lesz piac.

A piacon ünnepi hangulat volt. Nem csak vásároltunk, hanem mindenkinek Boldog Újévet kívántuk. Laci bácsi, akitől egy hete a krémes sütit, ma meg a sok fokhagymát vettük, meg is ajándékozott bennünket egy kis árengedménnyel. A hentesnél vettünk három körmöt, egy farkát és 60 deka kocsonyának való lapockát, meg sütni való oldalast, az Italbarlangban pedig egy literes unicumot.

Otthon, amíg Möci a reggelit készítette begyújtottam a cserépkályhába és amíg ropogott a tűz elkezdtem készíteni a kocsonyát. Lassú tűzön megdinszteltem két fej vöröshagymát. Feleresztettem vízzel és bedobáltam a szétütött körmöket, rengeteg fokhagymát és egy nagy darab füstölt fejhúst, amit még múlt szombaton vettünk a kolbászosnál.

Begyújtottam alá és lassú tűzön, hadd főjön. Amikor már 3/4 puha volt a hús, akkor beledobtam a felkarikázott sárgarépát és a szeletelt zellert.

Odakünn nagyon szép napos volt az idő. Amikor már biztosak voltunk abban, hogy fő, de nem fog kifutni elindultunk egy nagyobb sétára. Végül kikötöttünk az egyetlen nyitva tartó kis üzletben, ahol még tudtunk venni két pohár tejfölt a  maradék töltött káposztához ebédre.

Ebéd után azon szomorkodtam, hogy Áron olyan jól érzi magát a nagyival Egerben, hogy minket le se szar. Se nem ír e-mailt, SMS-t, de még csak nem is telefonál. Möci nyugtatgatott, hogy annak örüljek, hogy kikapcsolódik, mielőtt kezdődik megint a suli.

Amikor már megállapítottuk, hogy minden puhára megfőtt, akkor jól lezárva a kuktát kitettük a teraszra éjszakázni, hadd dermedjen és mint aki jól végezte dolgát lefeküdtünk aludni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése