2014. március 4., kedd

Németórák egymás hegyén hátán

Úgy érzem, hogy az online sakkpartik egy kicsit túlterhelik az idegrendszerem, mert későn arra ébredtem, hogy nehéz gyalog és bástya végjátékokat próbálok megoldani. Elhatároztam, hogy kevesebbet fogok sakkozni.

Első utam a postára vezetett. A rendszeres havi megtakarításokat ezentúl is be fogom tenni, de nem a Posta Takarékjegyekbe, mert Matolcsi úrnak köszönhetően ott már a béka segge alatt vannak a betéti kamatok. Amikor kivettem a márciusban lejárt Takarékjegyeket, a postai alkalmazott, aki már több mint tíz éve ismer, feltette a rutin kérdést, hogy "csere lesz?" Mondtam neki, hogy "nem, csak kivét". Halkan megsúgta, hogy sokan veszik ki a megtakarításaikat, állítólag Bécsben és Szlovákiában nyitottak forint számlát. Én nem fogom ennyire komplikálni az életem, egyszerűen befizetem a CitiBankba és ott kötöm le. A különbség kb. annyi, hogy 3% helyett 7,5%. Nem mindegy.

Vettem a CBA-ban egy pár debrecenit és a kis bódéban egy nyugdíjasnak való köménymagos cipót.

Reggeli után megválaszoltam a vetőmagosnak a levelet. Egy vagyonért (275.-) vettem tőle "telefonpózna zöldborsót", amiből, mint tavaly is több kilónyi zöldborsó terem majd Dömsödön.

Elkezdtem megírni az óravázlatomat a mai felnőtt németre. Szerintem fognak nekik tetszeni az ötleteim.

Felhoztam Emőke nyugger kajáját és elindulok a gyogyóra.

 Amikor visszatértem már készülhettem a német órákra.

Megjött Áron és négykor megjöttek az ikrek is. Nagyon kemény óra volt és nem kaptak érte dicséretet, mert éppen az amit most tanulnak, az nagyon gyatrán ment. A fiúk bementek Áron szobájába. Nekem külön tetszett, hogy Áron gondoskodik a vendégeiről. Nem kéri, hogy mivel kényeztessem őket, hanem maga készítette nekik a málnaszörpöt.

Öt után volt egy fél óra időm fellélegezni, mert fél hatkor kezdődött a felnőtt német. Emőke nem jött egyáltalán, Möci pedig 10 percet késett. Egyedül Kriszta volt pontos, vele el is kezdtük az órát időben.

Egy kicsit túl lőttem a célon, mert nem egy, hanem két órát tartott a mai német és lehet, hogy egyszerre túl sok anyagot próbáltam a fejükbe gyömöszölni.

Szerintük tartalmas és jó volt az óra. Hogy ne menjenek haza túl vidáman, adtam is nekik egy néhány mondatos fordítani valót házi feladatra.

Csak akkor érzem jól magam, ha produkálok, ha van valami eredménye annak, amit teszek. Világ életemben egy siker orientált típus voltam és úgy látszik, hogy ez az idővel nem tompul bennem. Ha ők valamilyen fokon megtanulják a nyelvet, akkor nyertem, ha nem, akkor az kudarc nekem is.

Áron kilenc óráig Skype-olt Leóval és csak utána mondta fel a megtanult verset.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése