2015. május 1., péntek

A munka ünnepe

Szerintem mindenünk volt otthon a reggelihez, ezért szóba se jött semmiféle piac.
A reggeli után kivettem a mélyhűtőből három darab hekket, mert azt terveztem, hogy ebédre kirántom őket és készítek mellé francia salátát. Szét is néztem, hogy ehhez minden alkatrész megvan-e otthon. Úgy tűnt, hogy tejföl és alma, az ami még hiányzik. Ki is gurultam a Vegyesboltba. Megvettem mind a kettőt és szombatra félre tetettem magunknak egy fél kárpát kenyeret.

Már hazafele mentem, amikor eszembe jutott, hogy két fontos alkotó elem, a sárgarépa és a zöldborsó még hiányzik, de ezért már nem mentem vissza. Amúgy is terveztem, hogy becsöngetek Gabikáékhoz, majd kérek tőle.

Gabika adott egy közepes sárgarépát és egy marék mélyhűtött zöldborsót. Szerettem volna megnézni, hogyan birkózik meg egy duolingo leckével, de ezt teljesen elutasította.

Feri bácsit kértem, hogy jöjjön át, konzultáljuk meg, hogy szereljem a bicikli tartónak a két fregoli csigát és ha már ott van akkor kapja ki a nekik szánt meggyfa csemetét, ami abból nőtt, hogy a szomszéd  Zsolti bácsi meggyfája elhullatott néhány magot.

Amikor Feri elbúcsúzott, rögtön nekiláttam a szalagfűrész javításának. Egy kicsit szét kellett bontani ahhoz, hogy meg tudjam állapítani, hogy elszakadt-e fűrész szalag, vagy csak leugrott az egyik kerékről. Fél óra múlva már készen is lettem vele. Lehet tovább használni.

Feltettem főni az apróra darabolt sárgarépát és a zöldborsót. Kihasználva az alkalmat a lébe beletettem egy adag csirkeaprólékot (máj, zúza, szív. csirkenyak, csirkeláb). Kissé megfűszereztem. Így a zöldborsó és a sárgarépa se lesz íztelen és a Mannának is lesz kajája, mert a macskatápot utálja. Amíg ez főtt, megkevertem hozzá a „kenőcsöt”. (Tejföl, tojás sárgája, méz, mustár, olíva olaj, majonéz, citrom leve, só, fehér bors). Leszűrve a levest, kiszedtem belőle a Mannának valókat és a többit bekevertem a kenőcsbe. Nagy gonddal került még bele alma, főtt kukorica, kovászos uborka és egy apróra felvágott macska-pöcse paprika. Az így elkészült francia salátát betettem a hűtőbe.

A hekkek kirántása már rutin feladat volt. Mindössze annyi faksznival toldottam meg, hogy a hasukba préselt fokhagyma került.

Ezek után már nem kell mondanom, hogy Áron milyen hozsannát zengett ebéd közben. A legnagyobb sikere a francia salátának lett.

Egy rántott hekket és mellé francia salátát Áron átvitt Annának is.

Délután kiteregettem a bélyegeket és amikor megszikkadt le is préseltem őket.


Manna ki-be járkált. Az aprólékhoz még kapott egy kis csirke mellet, de azt csak úgy volt hajlandó enni, ha kézzel előbb feldaraboltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése