2016. október 3., hétfő

Az olasz kiejtési szabályok

Áron ébresztőórája már 5:00-kor is szólt, amire én felébredtem, de ő természetesen nem. Hat óra után már tíz percenként néztem az időt és ¾ 7-kor már szóltam is, hogy ideje lenne, felkeni. Megint nem sikerült hét óra előtt elindulnia.
Annyit azonban neki köszönhetek, hogy amikor végre elindult, akkor a Mannát leengedte, így az már nem fog ezzel nyaggatni.
A reggeli után feltöltöttem a Dömsödi fűtésautomatikában lévő Dominó SIM kártyát. Most egy fél évig, az sem fog panaszkodni és akkor már tavasz lesz és az is lehet, hogy addigra a málna PC már átveszi ennek a távolról való bekapcsolásnak a szerepét.
Megpróbáltam telefonon elérni a R. Kinga doktornővel beszélni, de mivel tegnap 24 órás ügyeletben volt, ezért ma nem volt bent. 
Elindultam Dömsödre, hogy néhány lent felejtett dolgot felhozzak. A büntetés ilyenkor a szokásos: tömegközlekedéssel és távolsági autóbusszal megyek, nem pedig autóval. (8-as, M3-as, Volánbusz). Ez az ingyen járat azt jelenti, hogy nem egy, hanem két óra az út oda és két óra vissza. Ettől nem estem kétségben, mert vittem magammal a B. Ilitől kapott olasz könyvet. A buszon hozzá is kezdtem, de a kiejtési szabályokon, - ami még az I. lecke előtt van, - nem jutottam túl. A szabályok megtanulhatalanok, viszont rá lehet érezni a kiejtésre és ez vigasztalt.
A gyalog rész alatt kicsit szemerkélt az eső, de nem volt vészes.
A bázison szedtem egy csomó frissen lehullott diót és almát, amit egy nagy fürt szőlő társaságában szintén hazahoztam.
Visszafele még egyszer átrágtam magam a kiejtési szabályokon, ami most már nem tűnt olyan barátságtalannak, mint először. Még az első lecke feladatait is elvégeztem és azzal biztattam magam, hogy ez menni fog csak csinálni kell szorgalmasan. Néha közben voltak apró élményeim is, amik gyakran előfordulnak velem az idegen nyelvek tanulása közben. Ilyen volt például, hogy rácsodálkoztam arra, hogy a „molesztál” magyar szó valószínűleg az olasz „molèsta” = kellemetlen szóból ered.
A Népligeti átszállásnál vettem két nagy szelet pizzát, azzal a szándékkal, hogy Áron annak biztosan örülni fog.
Mire hazaértem Áron már itthon volt. A pizzának örült és kurtán, furcsán be is számolt a suliban történtekről. Elmondta, hogy többen megdicsérték az új frizuráját. Felhozta Mannát és kirámolta a mosogatógépet.

Emőkével lementek és megvették a holnapi elemózsia csomaghoz a hozzávalókat. Amikor az elkészült én még kivettem a hűtőből és belecsempésztem egy felcikkezett almát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése