2016. október 15., szombat

csülkös bableves


Még reggel is langyos volt a cserépkályha. Reggelire megmelegítettem és megettem a maradék hekket a sültkrumpli egy részével. Kicsit feljavítottam és a krumpli mellé ketchupot, a hal mellé majonézt tettem. Még egy tejeskávé is belefért az időbe, majd 9-kor elindultam a piacra.

A vegyesboltban kenyeret és tejfölt vettem, a húsosnál pedig egy kisebb füstölt csülköt és egy zacskó babot. A tervezett csülkös bableveshez még kellet két sárgarépa és egy gyökér.

Utána belátogattam Imréhez a sérült notebookért. Valahogyan megjavították. Szép ugyan nem lett, de legalább nem kell attól félnem, hogy a töltés csatlakozóval a későbbiekben probléma legyen.

Amikor hazaértem rögtön elkezdtem a bablevessel törődni. Először csak beáztattam a csülköt is meg a babot is.

Alaposan megvizsgáltam a notebookot és nem azon szomorkodtam, hogy csúnya lett, hanem annak örültem, hogy funkcionálisan tökéletes.

Már dél fele járt az idő, amikor, először csak a csülköt feltettem főni. Akkor még csak az alap fűszereket tettem mellé (fekete bors, köménymag, vöröshagyma, fokhagyma). Két óra múlva, amikor már majdnem teljesen puhára megfőtt, akkor tettem bele a beáztatott babot, sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét, újhagyma szárat és feldarabolva két nagyobb szem krumplit.

Hagytam, hogy kis lángon minden jól összefőjön, és amíg főtt meggyúrtam a grízgaluskát csipetkének.

Közben Áron telefonált, hogy nemsokára megérkezik a busszal Dömsödre.

Nagyon megörültem neki. Kimentem érte a buszmegállóhoz és együtt hazajöttünk. Gabikának írtam, hogy jöjjenek át megkóstolni a csülkös bablevest és közben bekapunk egy unikumot, utána pedig kávézunk.

Áronnal ketten csipegettük bele a zubogó levesbe a lisztből és grízből meggyúrt galuskát.

Mire végeztünk a csipegetéssel, Feri bácsi egyedül jött. Hármunknak tálaltunk. Aki akart az tehetett bele Erős Pistát és tejfölt. Mindenki szerint nagyon jóízűre sikerült a kaja. Utána Feri bácsi segített beakasztani a rugót a felhajtható ágyneműtartós heverőbe.

Este még sikerült kinyomtatnom a kérvényt a Magyar Rádió felé, amit majd a többi papírral együtt be kell vinnem Ildikónak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése