2016. október 31., hétfő

köröm pörkölt


20161031 hétfő

Engem Manna keltett, hogy most már 9 óra van, és neki ki kellene mennie egy kicsit szétnézni a kertben.

Elkezdődött a januári síelésre való felkészülés egy kis reggeli tornával, aminek a középpontjában a guggolás van. Egyelőre csak húszat csináltam, de ezt addig még majd megpróbálom növelni.

Egy rövid fürdőszobázás után lementem és kiengedtem Mannuskát. Odakint ragyogó napsütés van.

A kenyér elfogyott, de az a javaslatom, hogy valakinek el kellene gurulnia kenyérért, nem nyerte el Áron tetszését és helyette (de még az ágyból) azt javasolta, hogy olyan reggelit készítsünk, amihez nem kell kenyér. A lustaság új megoldásokat szül. :-)

Átnéztem a leveleimet, publikáltam a tegnapi blogot és elkezdtem a Duolingót.

Én mégis úgy döntöttem, hogy elmegyek kenyérért és kértem Áront, hogy addig készítse el a reggelit. A Dobos ABC-ben vettem még főtt füstölt tarját is. Mire visszaértem már „erőteljes haladás mutatkozott” a reggeli elkészítésében. ( ezt a demagóg szófordulatot Sz. Sándor kollégámtól tanultam, aki ezt mindig akkor alkalmazta, ha még hozzá sem kezdett a feladathoz).

Végül sült májas hurka volt a reggeli, újhagymával és csípős cseresznye paprikával. Utána tejeskávé.

Áront nagyon határozottan (de lehet, hogy túl hangosan) megkértem, hogy most már üljön le a lenti íróasztalához tanulni és hagyjon fel az egész napos Internetezéssel.

Reggeli után megpróbáltam kitalálni, hogy a sok tápegyéget, hogyan lehetne rendbe rakva tárolni, mert amíg ilyen nagy és kusza rendetlenség van az egész házban, addig M. Marika sem fog tudni takarítani. A falhoz közel fel kell szerelni egy rudat ott, ahol az elektronikai munkaasztal van és majd azon keresztbe átvetve talán lesz egy áttekinthetőbb tárolása a tápoknak. Nem halogattam, gyorsan kimentem az istállóba. Leszab, lecsiszol, kifúr, megragaszt és már csak várni kell, hogy megkössön a ragasztó és lehet is felszerelni a falra.

Áron összeszedett egy nagy kosár gyönyörű almát.

Amíg ez kint a napsütésben ragadt, gondoltam, hogy odaülök Áron mellé és megnézem, hogy mit tanul. Éppen a kémiával foglalkozott és már el is kezdte mesélni, hogy annak melyik részével. Én tágra nyílt szemmel próbáltam megérteni, amit mond, miközben igyekeztem értelmes és érdeklődő arcot vágni, de amikor már ott tartott, ahol az oxosavakból összetett ionok alakulnak ki, amik delokalizált pi kötést tartalmaznak ott feladtam. 

Felszereltem a tápegységeket tartó fregolit. Valamelyest javult a rend.

Még egyszer el kellett menjek a Dobos ABC-be, mert a vacsorára tervezett köröm pörkölthöz nem volt elegendő vöröshagyma. Ha már ott voltam, akkor vettem a Mannának háromféle macskakaját.

Itthon, bár még csak ½ 6 van, mégis odatettem a körmöt főni. Egyelőre csak a dinsztelt hagyma van alatta csemege pirospaprikával, sóval, borssal erős pistával, de majd megy hozzá egy kis krumpli köménymaggal.

Nagyon finomat vacsoráztunk. A köröm pörkölthöz magos kenyeret és kovászos uborkát tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése