2016. december 10., szombat

Elkezdődik a szigetelés belűlről, de mi éjjel megfagyunk

Amikor felkeltem, az első dolgom az volt, hogy elővegyek egy nagy adag, már befűszerezett, bekevert fasírtot a mélyhűtőből, hogy mire készítem az ebédet már használható halmazállapotú legyen.
Reggel ½ 9-től ½ 10-ig nem sikerült Áront rávenni, hogy keljen fel és jöjjön velem a piacra, valamint a szigetelő anyagokért Kiskunlacházára, meg a Juditékhoz.
Egyedül indultam el. Az autóba betettem a két zsák ruhát is, amiket Juditnak szántam. A piacon megvettem Adriéknak a füstölt csülköt és magunknak a babfőzelékhez egy zacskó tarkababot, no meg két kis pohárka juhtúrót a készítendő körözötthöz.
A következő állomás Kiskunlacháza lett ahol az XPS táblákat és a hozzátartozó üvegfátylat (ezt a szót most hallottam életemben először) és ragasztót szeretném megvenni.
Mindent megkaptam és indulhattam vissza.
A barkácsboltban vettem egy szál 2 x 3 cm keresztmetszetű fenyőfát, hogy a szigetelést felül azzal kezdjem.
Hazafele még beugrottam Judithoz. Leadtam a két zsák ruhát és a Pongónak szánt csontokat. Megittunk egy kávét és próbáltam neki magyarra fordítani a német nyelvű munkahelyi technológiai utasításokat.
Itthon, miután mindent kirámoltam az autóból, feltettem a babfőzeléket főni és elkezdtem készíteni az addigra felengedett fasírt pogácsákat. Még belekevertem egy tojást és ráreszeltem egy sercli száraz kenyeret.
Áront megkértem, hogy készítse el a reggelinket.
A babot feltettem főni. Csak só, bors, babérlevél és tárkony kellett bele, meg egy kis odafigyelés, hogy amíg puhul, le ne főjön teljesen a leve, mert akkor odakozmál.
Közben megformáztam és kisütöttem a fasírt pogácsákat.
Áront reggel óta próbálom rávenni, hogy menjenek el a Levivel egy órát biciklizni, de ez ¼ 3-ig nem járt sikerrel. Se lecke, se Duolingó, se Robin Hood, se kimenni a szabadba, csak az Internet. Valami nagyon határozott dolgot kell kitalálnom.
Megkevertem a körözöttet, miközben Áron tálalta a reggelit.
Áron elindult, de hamar visszagurult azzal a rossz hírrel, hogy Levente most nem tud vele elmenni, kerékpározni, mert éppen ebédelnek, de majd ebéd után átjön.
Hát mire átjött, már megint lement a nap és csak egy nagyon rövidet tudtak biciklizni és ezért inkább játszottak az Interneten. Közben próbáltam a fiúkat kínálni ebéddel, naranccsal, de csak Áron fogadta el a narancsot.
Én elkezdtem feltiplizni a belső szigetelés felső vezetőlécét, ami egy kiinduló pont lesz az XPS lenezek felragasztásához.
Utána befűtöttem a cserépkályhába és a Jancsi kályhába is, hogy a kazánokat tehermentesítsem.
Éjjel 2 óra után arra ébredtem, hogy fázom. Hiába vagyunk a hideg ellen hatszáz oldalról (két kazán, két kályha és még az inverter-es klíma) bebiztosítva, a rendszer még közel sem tökéletes. A cserépkályha, amelyik amúgy nagyon jó dolog,
 a termosztáttól három méterre azt mondja a rendszernek, hogy itt már elég meleg van 22,5 C, ne fűts tovább. Erre a termosztát lekapcsolja az éppen működő kazánt és ezzel megszűnik a ház központi fűtése, ami azt eredményezi, lent hiába van a cserépkályhától jó meleg, fent elkezd hűlni a ház. Ez hűl, egyre jobban hűl és mire már lent is lehűlne a laktér, addigra este 10 óra van, amikor meg már azért nem kapcsol be a termosztát, mert úgy van beprogramozva, hogy este 10-től reggel 6-ig ne kapcsoljon be. (nem egészséges túl melegben aludni.)
Azt gondolom, hogy az lesz a legegyszerűbb jobbítás a rendszeren, hogy a termosztátot majd egyszer felköltöztetem, és onnan dirigáljon a kazánnak. Mivel ez most éjjel ½ 3-kor 18C mellett nem oldható meg ezért azonnali intézkedésként megnyomtam négyszer a termosztát „óra” gombját, amitől rögtön azt hitte, hogy már reggel ½ 7 van. Ezzel a kegyes hazugsággal, azonnal beindult a fűtés és én folytathattam az éjszakai pihenést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése