2017. május 8., hétfő

A feladatok sorjában és a csirkecomb


A reggeli felkeléskor fejben összeállított napi programból még csak a reggelire készített angolszalonnás tükörtojás teljesült.

Utána kimentem megnézni, hogy tegnap óta mennyit fejlődött a növényzet, A smaragdfa levelei férfiasodnak, a tegnap ültetett paradicsompalánta is erősödött, a Béni féle egy szál kapor is belekapaszkodott a földbe,, a zöldborsó pedig nemsokára aratható.

Igaz, hogy már dél van, de legalább már a második feladattal is végeztem és le van nyírva a kert oldalági részén is a fű.

Már Cicero is megmondta: „varietas delectat” (A változatosság gyönyörködtet). Bár Cicero-nak igaza van, de nálam ez egy picit máshogy hangzik: A változás, a fejlődés érzése, látványa az, ami örömmel tölt el.

A harmadik napirendi pont a napelem hozamának regisztrálása. Ezt szinte hetente beírom egy Excel táblába, hogy magamnak igazoljam, milyen jó döntés volt ezt telepíttetni.

Közben előtérbe került egy harmadik megoldandó feladat. a Dömsödi A villanyóra szekrényben a biztosíték tábla fedele eddig mindig leesett. A villanyszerelő, aki ezt szerelte, a négy csavarból csak egyet tett be és az is rövidebb volt a kelleténél. Nagy trehányság, mert ezt megoldani a csavar kereséssel együtt 5 perc volt.

A negyedik feladat (dió törés folytatása) egy kis pihenő címén közben lejátszottam egy online sakkpartit. Vesztettem.

Miután már vastagon eljött az ebéd készítésének az ideje, nekiláttam. A tervezett ebéd sült csirkecomb lecsós körettel. A sült csirkecomb készítésében, így a 100 éves kor felé komoly gyakorlatom van. A dolog azzal kezdődik, hogy a csirkecombot nem a TESCO-ban vagy a CBA-ban kell megvenni, ahol a sápadt 5 hónapja mélyhűtött combot kapjuk, abból a csirkéből, amelyik végelgyengülésben vagy kényszervágáson lelte a halálát, hanem Bözsi néninél,aki kapirgálós csirkéket nevel és péntek este vágta le, hogy szombat reggel kivihesse a piacra. És nem csak azért kell Bözsi néninél venni, mert olcsóbb, mint a CBA-ban, hanem azért is mert finomabb. Arról nem is beszélve, hogy Bözsi néni tudja, hogy a jövő szombaton ugyanitt fogunk találkozni, míg a CBA-ban az üzletvezetőt azonnal elküldik, ha egy lojálisabb pártkatonát találnak a helyére.

Egy szó, mint száz az aranysárga csirkecombot először is megfosztjuk a bőrétől, nem csak azért, mert a háziorvosunk szerint a mértéktelen koleszterinünket növelné (bár ezen az orvostársadalom nincs azon az egységes véleményen, hogy az jó-e, ha van koleszterinünk, vagy rossz.), hanem azért, hogy azt elég apróra felvágva kisüssük és hűvös őszi estéken, zsíros kenyéren töpörtyűként lila hagymával és teával elfogyasszuk.

A bőrétől megfosztott csirkecombot beirdaljuk, megfűszerezzük és néhány helyen fokhagymával megtűzdelve fedő alatt serpenyőben, közepes lángon megsütjük.

Miután Mannával egyetértésben úgy döntöttünk, hogy csak holnap megyünk haza, a lecsós csirkecomb fogyasztása előtt bekaptam egy kupica Unicumot, amiről az orvosoknak ugyancsak ellenkező a véleményük a gyomorra kifejtett hatásáról, mint a gyomorkeserűt készítőknek.

Nagyon finom lett, de a felét hazaviszem a gyerekeknek, hogy ők is élvezkedjenek az apjuk főztjéből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése