A reggeli felkeléskor
fejben összeállított napi programból még csak a reggelire készített
angolszalonnás tükörtojás teljesült.
Utána kimentem megnézni,
hogy tegnap óta mennyit fejlődött a növényzet, A smaragdfa levelei férfiasodnak,
a tegnap ültetett paradicsompalánta is erősödött, a Béni féle egy szál kapor is
belekapaszkodott a földbe,, a zöldborsó pedig nemsokára aratható.
Igaz, hogy már dél van,
de legalább már a második feladattal is végeztem és le van nyírva a kert
oldalági részén is a fű.
Már Cicero is megmondta:
„varietas delectat” (A változatosság
gyönyörködtet). Bár Cicero-nak igaza van, de nálam ez egy picit máshogy
hangzik: A változás, a fejlődés érzése, látványa az, ami örömmel tölt el.
A harmadik napirendi
pont a napelem hozamának regisztrálása. Ezt szinte hetente beírom egy Excel
táblába, hogy magamnak igazoljam, milyen jó döntés volt ezt telepíttetni.
Közben előtérbe került
egy harmadik megoldandó feladat. a Dömsödi A villanyóra szekrényben a
biztosíték tábla fedele eddig mindig leesett. A villanyszerelő, aki ezt
szerelte, a négy csavarból csak egyet tett be és az is rövidebb volt a
kelleténél. Nagy trehányság, mert ezt megoldani a csavar kereséssel együtt 5
perc volt.
A negyedik feladat (dió
törés folytatása) egy kis pihenő címén közben lejátszottam egy online sakkpartit.
Vesztettem.
Miután már vastagon
eljött az ebéd készítésének az ideje, nekiláttam. A tervezett ebéd sült
csirkecomb lecsós körettel. A sült csirkecomb készítésében, így a 100 éves kor
felé komoly gyakorlatom van. A dolog azzal kezdődik, hogy a csirkecombot nem a
TESCO-ban vagy a CBA-ban kell megvenni, ahol a sápadt 5 hónapja mélyhűtött
combot kapjuk, abból a csirkéből, amelyik végelgyengülésben vagy
kényszervágáson lelte a halálát, hanem Bözsi néninél,aki kapirgálós csirkéket
nevel és péntek este vágta le, hogy szombat reggel kivihesse a piacra. És nem csak
azért kell Bözsi néninél venni, mert olcsóbb, mint a CBA-ban, hanem azért is mert finomabb. Arról nem is
beszélve, hogy Bözsi néni tudja, hogy a jövő szombaton ugyanitt fogunk
találkozni, míg a CBA-ban az üzletvezetőt azonnal elküldik, ha egy lojálisabb
pártkatonát találnak a helyére.
Egy szó, mint száz az
aranysárga csirkecombot először is megfosztjuk a bőrétől, nem csak azért, mert
a háziorvosunk szerint a mértéktelen koleszterinünket növelné (bár ezen az
orvostársadalom nincs azon az egységes véleményen, hogy az jó-e, ha van
koleszterinünk, vagy rossz.), hanem azért, hogy azt elég apróra felvágva
kisüssük és hűvös őszi estéken, zsíros kenyéren töpörtyűként lila hagymával és
teával elfogyasszuk.
A bőrétől megfosztott
csirkecombot beirdaljuk, megfűszerezzük és néhány helyen fokhagymával
megtűzdelve fedő alatt serpenyőben, közepes lángon megsütjük.
Miután Mannával
egyetértésben úgy döntöttünk, hogy csak holnap megyünk haza, a lecsós
csirkecomb fogyasztása előtt bekaptam egy kupica Unicumot, amiről az orvosoknak
ugyancsak ellenkező a véleményük a gyomorra kifejtett hatásáról, mint a
gyomorkeserűt készítőknek.
Nagyon finom lett, de a
felét hazaviszem a gyerekeknek, hogy ők is élvezkedjenek az apjuk főztjéből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése