2019. július 28., vasárnap

Fenntartható energia


Már bőven elmúlt 9 óra, mire rá tudtam magam beszélni, hogy lemenjek reggelit készíteni.

Lementem, de első a munka. A gazda megnézte, hogy a tegnapi esőzés után hogyan alakul a konyhakert. 2-3 méternyi hosszan ki is gazoltam, de tervezem, hogy még folytatom.

A reggeli tojásrántottába a császárszalonnán és vöröshagymán kívül még két frissen leszedett paradicsom is belekerült. Utána egy bögre tejeskávé.

A délelőtt levelek írásával telt.

Délben kivettem a mélyhűtőből 3 szelet elősütött panírozott tengeri halat és azt sütöttem készre a fritőz ládában. Tálalva sült krumplival, majonézzel, hozzá (sajnos nem volt itthon száraz fehér bor) egy pohár Fiesta Egri bikavér.

½ 8 körül akkora vihar támadt, hogy szerintem nem csupán a mi utcánkban, de egész Dömsödön áramszünet lett.

Egyre gyakoribb a szélsőséges időjárás okozta katasztrófa.

Az emberek nagy része holnap szörnyülködve és kétségbe esve megnézi a TV-ben, hogy milyen károkat okozott a vihar. Holnapután meghallgatja a hozzáértő tudósok véleményét, miszerint a levegő szennyezése, milyen szélsőséges és egyre gyakoribb természeti katasztrófákhoz vezet a klímaváltozás miatt, hogy milyen mértékben nőtt a légzőszervi megbetegedésben elhaltak száma és rá egy nappal fosszilis tüzelőanyaggal fűti be a lakását, majd másnap beül a kipufogófüstöt eregető autójába és ő is ugyanúgy szennyezi a levegőt, mint a szénnel táplált villamos erőművek, a repülőgépek vagy az óceánjárók.

Nem őket hibáztatom elsősorban, hanem a kormányt, amelyik elnézi, hogy amíg egyeseknek 300 Milliárd forint az éves vagyongyarapodásuk, addig nem jut évi 3 Milliárd az Oktatás és egy másik évi 3 Milliárd az Egészségügy támogatásra.

Évi 30 Milliárdból bőven lehetne, vonzóbbá téve támogatni egy napelemes vagy GEO TERM országos programot, egy évi másik 30 Milliárdból a jelenleginél bőkezűbben, hatékonyabban lehetne támogatni az elektromos autó és autóbusz közlekedést.

Nincs arra odafigyelésük, hogy ma már vannak országok Európában, ilyen például az Egyesült Királyság, ahol, ha a ház tulajdonosa engedélyezi, hogy a háza tetejére napelem rendszert telepítsenek, akkor – miközben a termelt áramot térítésmentesen ő használhatja el - annak teljes költségét az állam átvállalja, csak azért, hogy erre a célra ne kelljen külön drága termőterületeket feláldozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése