2019. július 13., szombat

Kovi ubi a fő program


9 óra után ébredtem. Reggelire egy kis tejeskávé és egy szelet vajas szalámis pirítós csípős paprikával.

A piacra indulásnál nem tudtam megállni, hogy ne vessek egy pillantást a konyhakertre.
Nemsokára 10 óra van, mire elindulok.

Esztikénél leadom a megüresedett tojástartókat, de nála nem veszek semmit. Veszek viszont 1 kg kovászolni való uborkát és egy csokor kaprot, valamint megint egy paradicsom palántát és egy cső kukoricát.

Amikor hazaértem, megállapítottam, hogy a nagy üveget csak félig töltené meg az egy kg uborka és még akkor sem lenne tele, ha egyebeket is (két szem éretlen paradicsom, két szál újhagyma, egy zöldpaprika) teszek bele.

Még Bénihez is átmentem, hátha ki tudná pótolni néhány uborkával az üvegben üresen maradt teret, de csak pálinkával tudott megkínálni, mert uborkájuk nincsen. Viszont a kocsi beállóval kapcsolatban egy nagyon jó tanácsot adott: ne fárasszam magam külön sóder, homok és cement beszerzéssel, vegyek 25 kg-os zsákokban kapható készbetont, azt csak össze kell keverni vízzel és kész.

Minden esetre elindítom a majdnem tele mosogatógépet, hogy mire ott tartok tiszta legyen a nagy üveg.

Amúgy is terveztem, hogy elmegyek a Dobos ABC-be unikumért, majd ott veszek még 4-5 uborkát. Addig is felteszek egy nagy fazékba vizet forralni, benne 4 kávéskanál sóval, és ha már amúgy is forralni kell, beledobom a cső kukoricát..

Elültetem az új palánta szerzeményt, ami nálam egy külön ceremónia, de megéri, és indulok a Dobos ABC-be.  Mire visszaérek, már zubog a sós víz. Lekapcsolok alatta, hadd hűljön langyosra.

Közben megmelegítek magamnak egy tányér húslevest, amiben olyan sok a hús, a zöldség meg a tészta, hogy még egymaga is elég lenne ebédre, de azért a megfőtt kukorica, ha nehezen is, de elfogy utána.

Megmosom az uborkákat, mindkét irányból bevagdosom és palánkolva beteszem a már tiszta nagy üvegbe. Kerül bele 4-5 gerezd fokhagyma. A kapor levelét egyben, a szárát pedig apróra felvágva szórom bele. Két szem éretlen paradicsom és egy kicsumázott zöldpaprika, no meg néhány újhagyma után már csak néhány szelet krumpli és hagymás kenyér kerül a tetejére. Felöntöm a langyosra hűlt sós vízzel és az egész egy kistányérral lefedve kikerül a kúp napsütötte szélére hadd erjedjen.

Naplementekor még próbálkoztam némi locsolással, de mindannyiszor, amikor elindítottam a szivattyút leoldott a Fi relé.

Manna még késő este is kikéri magát.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése